news

 

yusuf tasci

1993 yılında kendi firmasını kurarak baraj sektörüne yönelik üretime başlayan Yusuf Taşçı, HES’lerin ihtiyacı olan türbin için TÜBİTAK ve ODTÜ ile birlikte Ar-Ge çalışması yürüttüklerini, “%100 yerli” türbini 6 ay içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.


10 kişiyle çıktığı üretim yolculuğunda 150 personelle yola devam eden, iş kapasitesini her sene yükselten ve yatırımlarını sürdüren Taşçı Makina, proje dahil anahtar teslim işlere imza atıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Taşçı, “2007 yılından itibaren Devletimiz yap-işlet-devret modeliyle HES yatırımlarının önünü açtı. Yıllık ortalama 15 adet anahtar teslim HES projesi bitiriyoruz. Aylık ortalama 400 ton imalatımız var.“ dedi.

 

                                                                                                                               “Kümelenme çok iyi bir adım


OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümesi’nin Yönetim Kurulu Üyesi de olan Yusuf Taşçı kümelenmenin KOBİ’ler için çok iyi bir adım olduğu görüşünde. “Sektörde tek başımıza derdimizi anlatamıyorduk. Küme olarak bürokrasiye gittiğimiz zaman daha iyi sonuçlar elde ediyoruz. Kümeden dolayı iş talepleri ve işbirliği yapılabilecek firmalarla iletişimimiz artıyor. OSTİM’in kümelere çok büyük katkısı var.” ifadelerini kullanan başarılı işadamı, küme faaliyetlerinin güzel bir sonucunu da paylaştı. Taşçı, HES’lerin ihtiyacı olan türbinin tüm aşamalarının yerli olması için TÜBİTAK ve ODTÜ ile birlikte Ar-Ge çalışması başlattıklarını kaydetti.

 

hes turbin


“Yerli türbin ülkemiz için prestij olacak”


HES türbininin büyük bir bölümünün yerli imkanlarla üretilebildiğine temas eden Yusuf Taşçı, işin know-how kısmının ise çok önemli olduğunu vurguladı. Taşçı, şunları söyledi: Yabancılar gelip Türkiye’de türbin yapıyor; bu anlamda 20’nin üzerinde firma var. Biz zaten %80’ini yapabiliyoruz. Neden dışarıdan gelsin ve neden yerli üreticiler olarak biz yapmayalım. Bu ekipmanın en zor olan “salyangoz” kısmını yabancılar için yapıyoruz. Ancak know-how’u kimse vermiyor. TÜBİTAK desteği ve ODTÜ’nün katkılarıyla yerli HES türbini için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu türbini 6 ay içerisinde %100 yerli üretecek hale geleceğiz; ülkemiz için de çok önemli bir prestij olacak. Yabancılar diyor ki; işbirliği yapalım. Biz bunu istemiyoruz. Her şeyiyle bizim olması taraftarıyız. Dışarıya bağımlı kalmadan imal edip çalışır hale getirmek istiyoruz. Bu türbini yapacağız; bu, bizim en büyük hayalimiz.